AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam dreigt twee miljoen euro te verliezen aan het conflict rond de bouw van de Westermoskee.

Ook kan de gemeente een boete van 3,5 miljoen euro waarschijnlijk niet innen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het gesteggel rond de bouw van de moskee loopt al jaren. Investeringsmaatschappij Manderen en woningcorporatie Stadgenoot hebben ooit afgesproken samen aan de slag te gaan op het Riva-terrein.

Stadgenoot bouwt daar woningen, bedrijfsruimte en een parkeergarage. Manderen zou de bouw van de moskee financieren in opdracht van moskeevereniging Milli Görüs.

Nieuw bestuur

Milli Görüs kreeg in 2006 echter een nieuw bestuur dat niet meer aan de bouw mee wilde doen. De bouw is daardoor nooit van de grond gekomen en Manderen en Stadgenoot raakten in conflict.

De gemeente heeft het terrein in december 2005 van Manderen gekocht. De gemeente betaalde twee miljoen euro meer dan de vier miljoen die het terrein waard is. De bedoeling was dat het te veel betaalde geld via een verhoogde erfpacht zou worden terugbetaald.

Uit project gestapt

De twee miljoen euro extra stond vast op een rekening, in afwachting van de bouw van de moskee. De rechter bepaalde begin vorig jaar dat Manderen Stadgenoot 6,2 miljoen euro moet betalen omdat Manderen uit het project is gestapt.

In oktober 2007 had Stadgenoot al beslag laten leggen op banktegoeden en bezittingen van Manderen. Daaronder is ook de rekening met de twee miljoen euro die van de gemeente Amsterdam komt.

3,5 ton per dag

Eind 2009 bepaalde de rechter ook dat Manderen vanaf maart 3,5 ton per dag aan de gemeente moet betalen als dan niet aan de bouw van de moskee is begonnen. Hij stelde het maximum op 3,5 miljoen euro. De vraag is echter of dat geld ooit kan worden geïnd.

De gelovigen hebben een tijdelijke gebedsplek in de Aya Sofiamoskee. Ook daar loopt een langdurig conflict over, omdat Stadgenoot dat gebouw wil slopen om er een wooncomplex te bouwen. Deze week hebben de partijen afgesproken dat het gebouw op 1 november leeg is. Anders moet Milli Görüs een dwangsom van twintigduizend euro per dag betalen.