ROTTERDAM - Bij de finishplek van de tijdrit van de Tour de France, die zatermiddag om 16.00 uur begint, kwamen zaterdagmorgen tegen negen uur al de eerste toeschouwers opdagen.

Terwijl de organisatie nabij Ahoy bezig was de officiële tribunes op te bouwen, namen twee mannelijke wielerfanaten plaats aan de overkant.

Kort daarna meldden zich daar ook enkele Amerikaanse toeschouwers, gewapend met stoeltjes en vlaggetjes.

Aan de voet van de Erasmusbrug hebben een vader en zoon uit Numansdorp zich verzekerd van een goed plekje. Ze zitten sinds een uur of acht op twee klapstoeltjes achter de hekken en kijken recht op de Zwaan, waar de renners rechtsaf draaien richting de Boompjes.

Groot scherm

Bovendien hebben ze zicht op een groot scherm, waar beelden van de Tour de France worden getoond.

Het tweetal vertrok rond zeven uur van huis. ''Wil je er iets van meekrijgen, dan moet je vroeg zijn. Over een paar uur staat het hier rijen dik'', wijst de vader langs de hekken.

Zaterdagmiddag

Dat de renners pas zaterdagmiddag langs komen, maakt ze niets uit. ''We hebben proviand, water en wat te eten, en twee krantjes.'' Vooral de zoon is een wielerfan, weet zijn vader. ''Hij kent alle rijders die straks langs rijden'', zei hij. ''Maar hij vindt dit ook wel mooi hoor'', vulde de jonge wielerfan aan.

Verder is het rond negen uur nog stil langs het parcours.