DEN HAAG - Niet alleen het begin van de zomervakantie maar ook een paar grote evenementen hebben dit weekend gevolgen voor automobilisten.

Dat voorspelt de ANWB. In Rotterdam begint de Tour de France en in de Amsterdamse Arena is zaterdag het dancefeest Sensation White.

Op de wegen richting tourstad Rotterdam was het zaterdagochtend rond 10.00 uur rustig. ''Nog niks aan de hand'', zei een woordvoerster van de Verkeersdienst van de ANWB.

De NS signaleerde in de treinen de eerste kleine groepjes mensen die als wielerliefhebbers herkenbaar zijn. Maar ook daar was het nog niet druk, aldus een woordvoerder.

Wielerfans

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET verwacht aan het eind van de ochtend meer wielerfans in bus, tram en metro.

In Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland sloten vrijdagmiddag de scholen. Ongeveer 850.000 Nederlanders vertrekken dezer dagen naar hun vakantieadres. Iets meer dan de helft van hen gaat naar het buitenland.

De ANWB raadt bezoekers van de proloog van de Tour de France zaterdag in Rotterdam aan de auto thuis te laten.

Dancefeest

De organisatie verwacht grote drukte door de honderdduizenden bezoekers en raadt hen aan om met het openbaar vervoer te reizen. In de Amsterdam Arena trekt het dancefeest Sensation White tienduizenden bezoekers. De wegwerkzaamheden op de A1 bij Muiden kunnen dan leiden tot extra vertraging.

In Duitsland is kans op files op de wegen rond Hamburg, Neurenberg en München. In Oostenrijk is de A10 tussen Salzburg en Villach het grootste knelpunt, vooral het stuk tussen Salzburg en de Tauerntunnel kan voor oponthoud zorgen.

Route du Soleil

In Zwitserland, zo voorspelt de ANWB, loopt het verkeer vast bij de Sint Gotthardtunnel in de A2 Bazel - Chiasso en in Frankrijk zal het langzaam gaan op de Autoroute du Soleil (A6/A7) via Dijon en Lyon richting Middellandse Zee.