AMSTERDAM - De natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Geldrop en Heeze was zaterdagmorgen nog niet geblust, maar wel onder controle. Dat meldde een woordvoerster van de veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

In de nacht van vrijdag op zaterdag draaide de wind, waardoor met name aan de zuidkant het vuur zich uitbreidde. Volgens de woordvoerster was dat niet ernstig en is de brand onder controle.

De rijksweg A67 is zaterdagmorgen rond half elf vanuit de richting Venlo weer opengegaan.

Het verkeer vanuit de richting Eindhoven kan nog niet over de snelweg, maar dat ''zal niet al te lang meer duren'', aldus een woordvoerder van de ANWB.

Afsluiting

De afsluiting van de afrit Someren in de richting Venlo blijft voorlopig gehandhaafd. Daar liggen brandslangen die worden gebruikt voor het nablussen van de natuurbrand.

De brand brak vrijdagmiddag even na twee uur uit. Tweehonderd brandweerlieden bestreden het vuur in de nacht van vrijdag op zaterdag.

150 hectare

Een stuk natuurgebied van zeker 150 hectare is afgebrand. Twee mensen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

Aanvankelijk kampte de brandbestrijders met een watertekort en moest uit een kanaal bij Helmond water worden gepompt. Om water te transporteren werd een 7 kilometer lange pijp aangelegd. Ook kwam een blushelikopter in actie.