AMSTERDAM - Nederlanders hebben de zege van Oranje op Brazilië vrijdag uitbundig gevierd. In stadscentra braken spontaan volksfeesten uit. De avond verliep vreugdevol en zonder noemenswaardige incidenten.

Bekijk lezersfoto's van het WK-feest op NUfoto

Ook lijkt de hitte niet tot problemen te hebben geleid.

De duizenden bezoekers op het Museumplein in Amsterdam lieten hun blijdschap vlak na de wedstrijd met onophoudelijk gejuich en getoeter op vuvuzela's horen. Ook in de rest van de hoofdstad was de sfeer volgens een politiewoordvoerder goed.

Uitzinnige fans in Rotterdam sprongen in de vijver van het Hofplein. Het tourdorp, een paar kilometer verderop in Rotterdam-Zuid, 'ontplofte' na het laatste fluitsignaal. In Groningen was het vrijdagavond gezellig druk, zo meldde de politie.

Utrecht

In Utrecht verliep de avond, op een klein incident na, ''vreugdevol''. De feestvreugde concentreerde zich op het Neude, waar de busbaan werd afgesloten voor het verkeer zodat Oranjesupporters ''de ruimte konden krijgen om hun gang te gaan'', aldus een politiewoordvoerder.

Er raakten drie mensen lichtgewond toen een taxi toch de busbaan over reed. De politie hield de chauffeur aan, omdat hij door was gereden na het incident, evenals een persoon die vernielingen aanbracht aan de taxi.

Njimegen

Mensen die hadden besloten in het centrum van Nijmegen de wedstrijd te volgen hadden pech. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd viel de stroom uit, volgens netbeheerder Liander wegens een kortsluiting in een kabel. De politie bood uiteindelijk de helpende hand zodat fans de wedstrijd alsnog konden volgen.

Agenten schakelden de autoradio door naar de megafoon zodat supporters die zich rond de politiewagen verzamelden het wedstrijdverslag mee konden luisteren, zo meldde een politiewoordvoerder.

Port Elizabeth

Ook buiten de landsgrenzen werd de Nederlandse overwinning gevierd. In Port Elizabeth in Zuid-Afrika, waar de wedstrijd plaatsvond, togen uitzinnige supporters in een lange oranje parade van het stadion naar de stad om de zege te vieren. Zij werden aangemoedigd door inwoners van de stad die langs de wegen stonden en uit het raam hingen.

Ook in Paramaribo in Suriname en op Curaçao bouwden Oranjesupporters een feestje. In de Braziliaanse stad Rio de Janerio raakte de Nederlandse consul lichtgewond toen hij en tientallen feestende Nederlanders met vuurwerk werden bestookt.