ZOETERMEER - Het bedrijf Sterigenics heeft de milieunorm niet overschreden. Dat stelt general manager Paul Lipkens vrijdag in een reactie op het besluit van de gemeente Zoetermeer om de onderneming stil te leggen.

''Onze metingen zijn ruim binnen de wettelijke norm'', aldus Lipkens. ''En dat kunnen wij ook aantonen. Wij weten niet hoe de gemeente Zoetermeer aan de cijfers komt waarop het besluit is gebaseerd.''

Verder doet Lipkens geen uitspraken over de zaak, die maandag voor de Raad van State dient. Sterigenics hoopt dat de Raad van State besluit dat het bedrijf, dat medische apparatuur en kleding reinigt, open mag blijven. Ook zijn raadsman wil verder niet op de zaak in gaan.

Ethyleenoxide

Het bedrijf ligt al lange tijd onder vuur omdat het hoge concentraties van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uitstoot. Dat constateerde een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-minister Frank de Grave in haar onderzoeksrapport dat vorige week werd gepresenteerd.

Het college van Zoetermeer overleefde donderdagavond na diep door het stof te zijn gegaan een debat over het vernietigende rapport over de problemen met Sterigenics.

Excuses

Burgemeester en wethouders maakten veel excuses en beloofden er alles aan te gaan doen dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoek doen naar de uitstoot van het bedrijf en de GGD gaat in beeld brengen hoeveel inwoners van Zoetermeer klachten hebben die zijn te herleiden tot de uitstoot van Sterigenics.

Kosten

Zoetermeer gaat onderzoeken of alle kosten die gemaakt zijn rond het bedrijf Sterigenics op de onderneming kunnen worden verhaald. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat dan volgens de gemeente om ''alle onderzoeken en activiteiten'' die de afgelopen periode hebben plaatsgevonden.