DE BILT - In Eindhoven was het vrijdagochtend voor tien uur al bijna 30 graden en de temperaturen worden alleen nog maar hoger.

In het zuidoosten van Nederland kan het in de loop van de middag lokaal 36 of 37 graden worden.

Het warmterecord van 38,6 graden, gemeten in Warnsveld in 1944, wordt echter niet gebroken, zegt een woordvoerder van het KNMI.

Een temperatuur hoger dan 35 graden werd op 20 augustus 2009 voor het laatst gemeten en daarvoor op 19 juli 2006.

Warmste dag

Vrijdag zal tot nu toe de warmste dag van het jaar worden. De zon schijnt uitbundig en de wind is zwak tot matig. Vrijdagmiddag zorgt een windje van zee voor enige verkoeling op de stranden.

De zonkracht is vrijdag zeven. Dat betekent dat zonaanbidders moeten oppassen voor verbranding en zich goed moeten insmeren.

Vooral ouderen moeten zich wapenen tegen de hitte. Ze moeten veel drinken, zich rustig houden en uit de zon blijven. Ook in dierentuinen zijn voorzorgsmaatregelen genomen om de dieren de warme vrijdag door te helpen.

Thialf

Het ijsstadion Thialf in Heerenveen blijft vrijdag gesloten. Dit wegens ''de verwachte extreme weersomstandigheden''', zo meldt de hal op zijn website.

Volgens woordvoerder Jan Zwier kunnen de koelmachines bij de huidige temperaturen van rond en boven de 30 graden kapot gaan, waardoor het ijs gaat smelten.

Op een gemiddelde vrijdag in deze periode van het jaar komen er tussen de vijftig en honderd schaatsers rondjes rijden. ''Er zijn ook mensen die slecht tegen de warmte kunnen en daarom naar ons toe komen.''

Vrijdagochtend zijn enkele trainingen wel doorgegaan. ''Vanmiddag en vanavond gaan we dicht. Morgenochtend zijn we in principe weer open, maar het blijft een kwestie van ijs en weder dienende...''

Bekijk lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto

Zomerse temperaturen