MIDDELBURG - Coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is terecht gesloten. Dat heeft de rechtbank in Middelburg donderdag bepaald.

De coffeeshop was in beroep gegaan tegen de sluiting in juli 2008. Aanleiding was dat bij een inval negen keer zoveel drugs in de coffeeshop werden gevonden als was toegestaan. Op last van de gemeente werd de gedoogvergunning ingetrokken.

Checkpoint gold als de grootste coffeeshop van Europa, met dagelijks twee- tot drieduizend klanten, vooral uit België en Frankrijk.

Hard opgetreden

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen is opgelucht, zo liet hij weten. ''We hebben overtredingen niet door de vingers gezien maar we hebben hard opgetreden.''

De zaak voor de bestuursrechter staat los van de strafzaak tegen de eigenaar, Meddie Willemsen, en werknemers van de coffeeshop. De rechtbank oordeelde drie maanden terug dat sprake was van een criminele organisatie. Willemsen is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Overtreden

Volgens burgemeester Lonink was zijn beleid harder dan dat van veel andere gemeenten. ''Daar sta ik nog steeds achter. De uitspraak van donderdag is een bevestiging dat wij de juiste en legitieme beslissingen namen. De coffeeshop heeft bewust en meermalen duidelijke regels overtreden.''

In Terneuzen is na de sluiting van Checkpoint al een strenger gedoogbeleid van kracht. Zo mogen klanten minder drugs kopen en worden klanten gecheckt. Lonink pleit ook voor strengere regels in andere gemeenten.