LEIDSCHENDAM - Het Britse supermodel Naomi Campbell is donderdag gedagvaard om op 29 juli in het Zuid-Hollandse Leidschendam te komen getuigen tijdens het proces wegens oorlogsmisdaden tegen ex-president Charles Taylor van Liberia.

Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) wil Campbell ondervragen over een zogeheten bloeddiamant die zij in 1997 van Taylor in Zuid-Afrika zou hebben gekregen.

Volgens de Amerikaanse actrice Mia Farrow, die de aanklagers ook als getuige op het oog hebben, heeft Campbell haar dat verteld.

Enge man

Campbell zei eerder dit jaar in een interview met de Amerikaanse praatprogrammacoryfee Oprah Winfrey dat zij niets met de zaak-Taylor te maken wil hebben omdat zij hem een enge man vindt. Maar volgens de SCSL-rechters is de getuigenis van Campbell relevant voor de zaak.

Taylor heeft namelijk in de rechtszaal ontkend dat hij ooit iets met bloeddiamanten te maken heeft gehad. De drie rechters in de Taylor-zaak - Julia Sebutinde (Uganda), Richard Lussick (Samoa) en Teresa Doherty (Noord-Ierland) - wijzen Campbell er dan ook op dat zij kan worden veroordeeld wegens minachting van het hof, als zij weigert op 29 juli om 9 uur 's ochtends te komen opdagen in de Dokter van der Stamstraat in Leidschendam-Voorburg.

Hariri-Tribunaal

Daar houdt het SCSL de zittingen in het proces tegen Taylor in een rechtszaal die is geleend van het Hariri-Tribunaal. Dat eerste internationale terrorismetribunaal heeft zelf nog geen rechtszaken.

De rechters wijzen de tegenstribbelende Campbell ook op de straf die zij kan krijgen als zij wegens minachting van het hof wordt veroordeeld: maximaal zeven jaar cel en daarnaast een boete die kan oplopen tot 2 miljoen Sierra Leoonse leones (409 euro).

Kindsoldaten

In Sierra Leone woedde in de jaren '90 een bloedig conflict dat aan zeker 120.000 en mogelijk honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Rivaliserende krijgsheren zetten gedrogeerde kindsoldaten in. Die plachten de bevolking in groten getale te verminken door ledematen en andere lichaamsdelen af te hakken of af te snijden.

Ook werd er op grote schaal gemoord en verkracht. Het was de betrokkenen bij het conflict onder meer te doen om de diamanten die in Sierra Leone worden gevonden. Vanwege de bloedige manier waarop de betrokkenen probeerden die te bemachtigen, wordt gesproken over 'bloeddiamanten'.

Veiligheidsredenen

Ex-president Taylor van Liberia moet terechtstaan vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij misdaden in buurland Sierra Leone.Het SCSL zetelt in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, waar op een na alle processen zijn gehouden. De VN besloten echter om veiligheidsredenen de Taylor-zaak uit het instabiele West-Afrika over te hevelen naar Nederland.

Het proces begon in een van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gehuurde rechtszaal en 'verhuisde' eerder dit jaar naar de splinternieuwe rechtszaal van het Hariri-Tribunaal in het voormalige AIVD-gebouw in Leidschendam.