AMSTERDAM - Een 32-jarige motoragent die in oktober in Amsterdam-Zuid een 41-jarige vrouw doodreed moet van de rechtbank in Amsterdam een werkstraf uitvoeren van 120 uur.

Verder legde de rechtbank hem donderdag een ontzegging van de rijbevoegdheid op van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank vindt dat de agent ''zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam heeft gereden''.

De agent was onderweg naar een collega om assistentie te verlenen bij een aanhouding. Daarbij reed hij te hard door rood en gaf hij de voetgangster geen voorrang.

De officier van justitie had een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist, maar die straf vindt de rechtbank niet passend. De politieman was nooit eerder veroordeeld en het ongeval heeft diepe indruk op hem gemaakt, zo motiveerde de rechter de beslissing.

Maatregelen

De man van het slachtoffer roept de korpsleiding van de politie Amsterdam op disciplinaire maatregelen te treffen tegen de motoragent. ''Deze man hoort volgens mij niet langer thuis op een politiemotor.''

Ook zou het korps een signaal moeten afgeven aan andere agenten die aan het verkeer deelnemen. ''De politie hoort je een gevoel van veiligheid te geven. Tegelijkertijd beseffen we heel goed welke risico's politieagenten lopen, welke risico's zij soms moeten nemen om ons burgers te helpen.''