AMSTERDAM - De brandweer heeft de grote brand die donderdag in Volendam woedt onder controle.

Het sein brand meester is echter nog niet gegeven, maakte de burgemeester van Edam-Volendam, Willem van Beek, bekend. Het vuur heeft vier panden beschadigd, bleek tijdens een persconferentie.

In tegenstelling tot eerdere berichten is de brand zoals het er nu naar uitziet toch ontstaan in een souvenirwinkel en niet in een shoarmazaak.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Over de schade kon de burgemeester nog niets zeggen.

Wel staat volgens de politie vast dat meerdere explosies zijn gehoord, vermoedelijk van ontploffende gasflessen.

Geen gewonden

Niemand raakte gewond, al moesten wel twee mensen ter plekke worden behandeld omdat ze rook hadden ingeademd.

De brandweer is momenteel nog druk bezig met blussen om te voorkomen dat het vuur oplaait.

Rond half een donderdagmiddag hadden alle mensen het gebied verlaten. De mensen die het gebied uit moesten, zijn tijdelijk ondergebracht in een nabijgelegen buurtcentrum.

Hulpdiensten

De brandweer rukte massaal uit om het vuur te bestrijden. Hulpdiensten uit de wijde regio verleenden ondersteuning. De brand ging gepaard met zeer veel rook, die mogelijk gevaarlijke stoffen bevat, aldus de politie.

Het dak van de shoarmazaak in Volendam is gedeeltelijk ingestort. Ook een naastgelegen winkel is zwaar beschadigd, aldus een ooggetuige.

Schrik

Bewoners van Volendam hebben geschrokken gereageerd op de grote brand in het dorp. ''Ik dacht direct terug aan nieuwjaarsbrand'', zei een mevrouw op straat.

Alle gevoelens van tien jaar geleden, toen veertien jongeren bij een brand in café 't Hemeltje omkwamen, kwamen weer naar boven toen ze de brandweerwagens voorbij hoorde komen. ''Dat gevoel verdwijnt nooit.''

Opgelucht

Ze reageerde opgelucht toen ze hoorde dat er bij deze brand geen slachtoffers zijn gevallen. ''Ik hoop dat alles goed afloopt.''

Een andere inwoonster, die bij de deur van haar huis stond, was druk in gesprek met de buren. ''Vreselijk weer zo'n grote brand. En ook nog dicht bij Hotel Spaander. Verschrikkelijk dat het juist nu gebeurt als het zo gortdroog is.''

De Jozefschool in het dorp blijft donderdagmiddag dicht vanwege asbestgevaar, vertelde juffrouw Ans. Volgens haar reageerden de leerlingen redelijk rustig.

Brand Volendam