AMSTERDAM - Door een brand hebben tien- tot vijftienduizend mensen in de Achterhoek urenlang zonder stroom gezeten.

 Het probleem ontstond donderdagochtend in een verdeelstation van stroombeheerder Liander in Doetinchem. Delen van Doetinchem en plaatsen in de gemeente Bronckhorst hadden geen stroom.

De storing ontstond rond 09.30 uur en was pas ruim vier uur later grotendeels verholpen. Enkele honderden woningen in de nieuwbouwwijk Dichteren en een aantal bedrijven moeten handmatig weer worden aangesloten. Dat duurt naar verwachting tot rond 15.00 uur.

Hitte

Politie en gemeente sloegen vanwege de hitte groot alarm. Er werd gekeken of ziekenhuizen en verzorgingshuizen wel noodaggregaten hebben om de airco werkend te houden. Dat blijkt zo te zijn. Persoonlijke ongelukken zijn niet bekend.

De politie hield zich vooral bezig met de gevolgen van de storing voor de volksgezondheid. Twee verkeerslichten deden het niet, maar dat zorgde niet voor problemen. Ook twee spoorwegovergangen zaten zonder stroom. De treinen moesten daar stapvoets passeren.

Felle brand

Het onderstation aan de Keppelseweg werd rond 09.30 uur getroffen door een korte, maar felle brand door een kortsluiting. Kort daarop viel in een groot deel van Doetinchem en in omringende plaatsen zoals Zelhem, Hummelo, Langerak en Hengelo de stroom uit.

Liander heeft bijna iedereen via omleidingen voorzien van stroom. De oorzaak van de stroomstoring wordt nog onderzocht. Eerst wordt er gezorgd dat het veilig is, dan wordt de schade vastgesteld en daarna krijgen mensen weer stroom. Reparaties in het verdeelstation volgen pas daarna.