DE BILT - Het aanhoudende warme zomerweer heeft tot nu toe niet geleid tot problemen. Rijn en Maas bevatten nog genoeg water om aan de vraag te kunnen voldoen. Enkele waterschappen en provincies hebben wel beregeningsverboden uitgevaardigd.

Volgens Rijkswaterstaat is dat in gebieden waar moeilijk water naartoe kan worden geleid.

Het KNMI verwacht voor vrijdag extreem hoge temperaturen met waarden tussen de 30 en 35 graden Celsius. Bij veel evenementen de komende dagen en het weekeinde worden extra maatregelen genomen.

Afgelast

Een dag voor senioren die donderdag in Eindhoven zou plaatshebben, is afgelast wegens de verwachte hitte.

De temperatuur komt die dag boven de 30 graden uit. In de hal waar het evenement zou plaatshebben, zou het nog warmer worden. In totaal hadden zich ongeveer 2200 senioren (55-plus) en hun begeleiders opgegeven.

Tour de France

De organisatie van de start van de Tour de France in Rotterdam plaatst zaterdag waterputten waar mensen flesjes of bidons kunnen vullen.

De publiekscateraar en EHBO-posten in de Maasstad hebben extra water ingeslagen en de sponsor deelt extra vocht uit. Het dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena houdt zaterdag ook rekening met de warmte. De organisatie deelt onder meer gratis water uit.

Flyers

Rijkswaterstaat is begonnen met het uitdelen van flyers om mensen die verkoeling willen zoeken in en langs rivieren te waarschuwen voor de gevaren. De dienst probeert al een paar jaar om mensen ervan te overtuigen dat de Waal, de Rijn, de Maas, de IJssel en de Lek geen recreatiewater zijn.

Toch nestelen zich zodra het warm is steeds meer mensen op de rivierstrandjes. ''Vooral bij Nijmegen en Deventer is het heel erg druk, ook deze dagen weer. Maar zelfs pootjebaden raden we ten sterkste af. Elk jaar verdrinken er mensen die denken dat onze waarschuwingen voor hen niet gelden'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Waterschappen

De Unie van Waterschappen liet woensdag weten dat er nog geen problemen zijn door het droge weer met bijvoorbeeld de dijken of blauwalg.

''Als het nog langer droog blijft, moeten we de dijken gaan inspecteren en stilstaand water goed gaan controleren op blauwalg'', zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen (UVW).