DEN HAAG - In de Anton Philipszaal in Den Haag is woensdagmiddag in aanwezigheid van koningin Beatrix de vliegramp in Tripoli herdacht.

Op 12 mei stortte op het vliegveld in de Libische hoofdstad een vliegtuig neer waarbij 103 passagiers en bemanningsleden, onder wie zeventig Nederlanders, om het leven kwamen. Enige overlevende is een 9-jarige jongen uit Tilburg.

De plechtigheid was alleen voor genodigden. Het programma van toespraken, voorgedragen gedichten, verhalen van nabestaanden en muziek was in nauw overleg met de nabestaanden tot stand gekomen.

Kaarsje

De namen van de slachtoffers werden voorgelezen waarna er een minuut stilte was. Voor ieder Nederlands slachtoffer werd een kaarsje ontstoken.

Premier Jan Peter Balkenende noemde in zijn toespraak het ''onvoorstelbare grote verlies'' waar de nabestaanden mee te maken hebben.

''Ik betuig namens de Nederlandse regering onze diepe gevoelens van medeleven.'' Balkenende bedankte de Libische instanties voor de goede samenwerking na de ramp.

Tv

De bijeenkomst werd bijgewoond door onder anderen minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ernst Hirsch Ballin en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. De herdenking werd op tv uitgezonden.

Vliegramp Tripoli herdacht