DEN HAAG - De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer wil opheldering over de dood het afgelopen weekeinde van een Somalische asielzoekster in het AZC Leersum. De vrouw was in verwachting.

''Haar toestand zou in de loop van zaterdagnacht zijn verslechterd. Medici zagen geen reden voor een behandeling of een ziekenhuisopname. Uiteindelijk is de vrouw zondagochtend overleden op een matrasje op de gang. Ze was nog maar enkele dagen eerder aangekomen uit het door oorlog geteisterde Somalië. GroenLinks is geschokt door dit sterfgeval'', aldus een woordvoerder.

De GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Linda Voortman willen ook weten of er structurele tekortkomingen ten grondslag liggen aan dit incident.

Medische procedures

''De medische procedures zijn vorig jaar op aandrang van GroenLinks veranderd. Asielzoekers zijn niet langer afhankelijk van medisch geschoolde COA-medewerkers, maar kunnen rechtstreeks contact opnemen met medici. In de praktijk blijken er regelmatig communicatieproblemen te ontstaan, waardoor kostbare tijd en informatie verloren gaat'', stelt Voortman.

''Goede medische zorg is een grond- en mensenrecht en dat geldt dus ook voor asielzoekers. Tekortkomingen in die zorg hebben niet zelden gruwelijke gevolgen en dat moeten we koste wat het kost voorkomen'', vindt Peters.