AMSTERDAM - De meeste mensen vinden dat het rookverbod in de horeca, dat donderdag twee jaar geleden werd ingevoerd, niet moet worden teruggedraaid.

Uit een onderzoek van peil.nl in opdracht van persbureau Novum blijkt dat zestig procent geen voorstander is van het terugdraaien van het rookverbod. Vier op de tien nemen wel graag afscheid van het rookverbod.

Deze week pleitte de VVD voor een afschaffing van het rookverbod voor kleine horecazaken. De regel beoogde volgens Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra de gezondheid van werknemers te beschermen, maar in eenmanszaken slaat dat volgens hem nergens op.

De SP en PVV zouden een initiatiefwet waaraan hij werkt steunen.

Twee jaar na invoering van het rookverbod zijn de meeste mensen gewend aan de nieuwe regels. Maar liefst 81 procent van de ruim 2300 ondervraagden geeft aan gewend te zijn aan het rookverbod. Ook de rokers, dertig procent van de ondervraagden, zijn gewend. Van de rokers zijn wel minder mensen gewend dan van niet-rokers.

Leeftijd

Leeftijd speelt ook een rol. Grofweg geldt dat hoe ouder iemand is, hoe minder hij of zij is gewend aan de nieuwe regels. Zo is 88 procent van de mensen onder de 30 jaar inmiddels gewend. Van de mensen boven de 50 jaar is 78 procent gewend.

Het aantal mensen dat zich ergert aan cafés waar ondanks het rookverbod toch wordt gerookt, is redelijk in balans. Van de ondervraagden zegt 53 procent zich hieraan te ergeren.

Veel, met name kleine, cafés hebben de asbak weer op tafel gezet vanwege onduidelijkheid over het rookverbod. De hoge raad bepaalde onlangs dat het rookverbod ook in kleine cafés standhoudt.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde daarop twee kroegen die het rookverbod aanvochten tot een boete. Of er veel cafés zijn die na de bevestiging van het rookverbod de asbak toch weer van tafel hebben gehaald, is niet bekend.