AMSTERDAM - Warm, warmer, tropisch. Tot en met maandag blijft het volop zomerweer in Nederland. De maximumtemperatuur in Nederland kan vrijdag oplopen tot 35 graden, meldt Weerplaza woensdag.

De voor Nederlandse begrippen extreme warmte wordt mogelijk gevolgd door enkele forse onweersbuien, die het land vrijdagavond teisteren.

De nacht van vrijdag op zaterdag wordt naar verwachting zwoel, met temperaturen die nauwelijks onder de 20 graden komen.

Er is vrijdag flink wat zon en een zwakke tot matige wind.

Zonkracht

De zonkracht staat tot en met maandag op 7 bij onbewolkt weer. Dat wil zeggen dat mensen extra voorzichtig moeten zijn in de volle zon en veel moeten drinken.

Evenementen

Bij veel evenementen de komende dagen en het weekeinde worden extra maatregelen genomen. Een dag voor senioren die donderdag in Eindhoven zou plaatshebben, is afgelast wegens de verwachte hitte.

De temperatuur komt die dag boven de dertig graden uit. In de hal waar het evenement zou plaatshebben, zou het nog warmer worden.

Tour de France

Langs het parcours van de Tour de France plaatst de Rotterdamse organisatie zaterdag waterputten waar mensen flesjes of bidons kunnen vullen, de publiekscateraar en EHBO-posten hebben extra water ingeslagen en de sponsor deelt extra vocht uit.

Dance-evenement Sensation, zaterdag in de Amsterdam ArenA, houdt ook rekening met de warmte door onder meer gratis water uit te delen mocht dat nodig zijn.

Geen records

De hitte gaat geen records verbreken, verwacht Weerplaza. Vorig jaar werd op 20 augustus op sommige plekken 37 graden gemeten.

Bekijk lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto