UBBERGEN - De Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra pleegde zelfmoord. Dat heeft de politie woensdag gemeld. Het dode lichaam van de ondernemer werd maandagmiddag gevonden in zijn villa in Ubbergen.

Bekijk video

Volgens de politie wijzen onderzoek en sectie op het lichaam van Kooistra op zelfmoord. In de woning zijn afscheidsbrieven aangetroffen.

De politie concludeert na onderzoek van het handschrift dat de schrijfsels ook daadwerkelijk van Kooistra afkomstig zijn.

Verhangen

Opinieblad Elsevier meldde woensdagochtend dat Kooistra zich zou hebben verhangen, maar kwam daar later op terug.

Woensdagmiddag weersprak de politie berichten dat Kooistra zich heeft opgehangen. De politie wil korte metten maken met deze speculatie en veronderstelling.

De politie wil nog steeds niet zeggen waardoor Kooistra om het leven is gekomen, maar wil alleen 'uit respect richting familie en nabestaanden deze suggestie ontkennen'.

Chauffeur

Een chauffeur trof Kooistra (59) maandagmiddag levenloos aan en alarmeerde politie. De wijze waarop het lichaam werd aangetroffen, gaf aanleiding tot uitgebreid onderzoek, aldus een politiewoordvoerster.

Rechercheurs brachten de laatste dagen van Kooistra in beeld en hoorden nabestaanden en betrokkenen. Bij de zelfdoding waren geen andere personen betrokken, aldus de politie.

De politie heft het grootschalige opsporingsteam woensdag op. Het stoffelijk overschot is inmiddels aan de nabestaanden overgedragen.

Overrompeld

De familie van Sjoerd Kooistra is compleet ''overrompeld'' door het nieuws dat hij door zelfmoord om het leven is gekomen. Dat meldde een familielid woensdag.

''We hebben een telefoontje van de politie gekregen en voelen ons overrompeld door het nieuws. Sjoerd was volgens ons niet het type om zelfmoord te plegen. Dat dit er toch achter steekt hadden we absoluut niet verwacht.''

Een broer van Kooistra, die woensdagochtend in de Groningse zaak aanwezig was, is volgens het familielid zo aangeslagen dat hij ''er helemaal doorheen zit''.

Financiële noodsprong

Kooistra zou vlak voor zijn dood een 'financiële noodsprong' hebben gemaakt. Hij leende zeventig miljoen euro van zijn privévermogen aan Plassania Beheer BV, de moedermaatschappij van zijn horecabedrijf. Dat meldt het Parool woensdag.

Dat zou hij gedaan hebben in de hoop zijn horecabedrijven van de ondergang te redden.

Horeca

Sjoerd Kooistra was een van de bekendste uitbaters van horecagelegenheden in Nederland. In 2003 bezat hij tachtig zaken in onder meer Groningen, Nijmegen, Enschede en Amsterdam. In de Quote 500 van rijkste Nederlanders stond hij in 2008 op nummer 222 met een geschat vermogen van 130 miljoen euro.

De afgelopen driekwart jaar verkeerde Kooistra op voet van oorlog met bierbrouwer Heineken. Hij had schulden en huurachterstanden bij de brouwerij die waren opgelopen tot zeker 60 miljoen euro.

Capitulatievoorstel

Heineken liet dinsdag weten een reddingsplan te hebben aangeboden aan Kooistra. Advocaat Oscar Hammerstein, vriend van Kooistra, betitelde het reddingsplan van Heineken als een ''capitulatievoorstel''. Heineken dreef de horecaman tot zelfmoord, meent Hammerstein.

Heineken laat weten dat het de juridische acties tegen het bedrijf van Kooistra voorlopig op een laag pitje zet. Over enkele weken zullen de gesprekken tussen Heineken en de erven van Kooistra opgepakt worden, verwacht de woordvoerder van de bierbrouwer.