AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft woensdag negen jaar gevangenisstraf geëist tegen de 32-jarige Cedric R.

Het OM beschouwt hem als ''de spin in het web'' van een zogeheten ripdeal die op 12 juli vorig jaar plaatsvond in een illegaal pension in de Holendrechtstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

In dat pand werden toen twee Albanese drugshandelaren doodgeschoten; twee raakten er zwaargewond.

R. zou de deal op touw hebben gezet. Hij werd daarbij geassisteerd door drie medeverdachten, die straffen tot vijftien maanden tegen zich hoorden eisen.

Tegenstrijdig

Anders dan R. zou dit drietal niet hebben geweten dat er nooit drugs zouden worden geleverd, maar dat de hele transactie met de Albanezen slechts was opgezet om hen te kunnen beroven. De beide schutters zijn tot dusver uit handen van de politie gebleven.

Omdat de verdachten wisselend en vaak tegenstrijdig hebben verklaard, vooral in pogingen hun eigen rol zo klein mogelijk te maken, heeft justitie moeite moeten doen om de zaak te reconstrueren.

Cocaïne

Officier van justitie E. Smit kwam uiteindelijk tot de conclusie dat organisator Cedric R. nooit van plan is geweest om de door de Albanezen gevraagde kilo zuivere cocaïne te leveren, maar van meet af aan de bedoeling heeft gehad hun een groot pak geld afhandig te maken.

Aan de ontmoeting in de Holendrechtstraat ging een reeks schimmige, voorbereidende samenkomsten elders in de stad vooraf.

Kogel

Eenmaal bij het pand waar de deal zijn beslag moest krijgen, gingen alleen de beide schutters naar binnen, volgens de officier op een teken van R. Eenmaal boven zouden zij vrijwel direct hebben geschoten.

Een van de slachtoffers kreeg een kogel door het hoofd, van zeer dichtbij afgevuurd. Een van de gewonde Albanezen sprong in paniek vanaf twee hoog uit het raam, waarbij hij ernstig letsel opliep.

Witwassen

Cedric R. heeft volgens het OM de schutters helpen vluchten en hen mee naar zijn huis genomen.

In het pand in de Holendrechtstraat vond de politie later twee vuurwapens en 108.000 euro aan contanten. De beide schutters zijn er met ongeveer 40.000 euro vandoor gegaan. Twee bij de zaak betrokken Albanezen zijn inmiddels veroordeeld wegens drugshandel en witwassen.

In de zaak tegen Cedric R. en zijn medeverdachten doet de rechtbank uitspraak op 14 juli.