ROTTERDAM - Het minipistool van de man die op internetfilmpjes op foto's van politici schiet, blijkt een echt wapen te zijn.

Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gesteld op basis van onderzoek.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 37-jarige Rotterdammer zich daarmee schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit.

Een woordvoerder van het OM bevestigde woensdag hiermee berichtgeving in het AD. Op wapenbezit staat een maximum straf van vier jaar.

Overmeesterd

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte anderhalve week geleden bekend een onderzoek in te stellen.

De 37-jarige Rotterdammer schoot ook op een baliemedewerkster van een politiebureau in de havenstad, maar miste. Agenten kwamen haar te hulp en overmeesterden de man.

Op de filmpjes is te zien hoe de verdachte met een minipistool schiet op foto's van lokale en landelijke politici.

Kogelbrief

Afbeeldingen van onder anderen burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zijn doelwit.

In een van de filmpjes is ook te zien dat een persoon een kogelbrief op de bus doet die gericht is aan het OM in Rotterdam.

Volgens een woordvoerder van het OM staat er een waslijst van dergelijke filmpjes op het internet, gemaakt door een en dezelfde man.

Dodelijk

Het OM heeft aan het NFI gevraagd uit te zoeken hoeveel letsel het wapen kan aanrichten. Dat is belangrijk voor de vervolging, legde de zegsman uit.

''De man is nu ten laste gelegd dat hij heeft geprobeerd de baliemedewerkster zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Dat zal anders zijn wanneer blijkt dat het wapen dodelijk zou kunnen zijn.''

Hetzelfde geldt voor de bedreigingszaken. ''Ik kan me zo voorstellen dat je je eerder bedreigd voelt als iemand een dodelijk wapen op je foto richt, dan wanneer hij dat met iets anders doet.''