ANTALYA - Mensenhandelaar Saban B. is dinsdag op borgtocht vrijgelaten door de Turkse rechter in Antalya. D

Saban B. werd afgelopen februari opgepakt in de Zuid-Turkse badplaats op verdenking van mishandeling en afpersing van zijn oude compagnon Bekir I.

De Turkse justitie eist mogelijk een gevangenisstraf van zeven tot vijftien jaar tegen Saban B. vanwege mishandeling en afpersing.

De Turkse rechter stelde de in Nederland veroordeelde mensenhandelaar op vrije voeten, nadat er een bedrag van 16.000 euro werd betaald. B. mag Turkije niet verlaten en moet zich om de vijftien dagen melden. De rechtszaak tegen hem wordt op 12 oktober voortgezet.

Vrouwenhandel

B. wordt in Nederland met vijf anderen verdacht van niets ontziende vrouwenhandel. Hij werd daarvoor tot 7,5 jaar cel veroordeeld. De mensenhandelaar vluchtte vorig jaar september naar Turkije toen het gerechtshof in Arnhem zijn hechtenis schorste, zodat hij zijn pasgeboren baby kon zien.

Het hoger beroep tegen B. en de vijf andere verdachten in het zogenoemde onderzoek Sneep begint 1 oktober met het horen van alle aanwezige verdachten. Het hof verwacht op 19 november het woord aan het Openbaar Ministerie te kunnen geven voor zijn eisen.