DEN HAAG - Voor meer dan driehonderd melkschapen- en melkgeitenhouders die geen Q-koorts op het bedrijf hebben, vervalt per 15 juli het fok- en vervoersverbod. De verboden werden eind december ingesteld om de Q-koortsuitbraak in te dammen.

De demissionair ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens de bewindspersonen is het goed om de maatregelen te versoepelen, omdat de seizoenspiek van Q-koortspatiënten is uitgebleven en het vaccin goed blijkt te werken.

Geiten gedood

Om Q-koorts bij mensen zoveel mogelijk te voorkomen zijn sinds eind vorig jaar ruim 50.000 drachtige geiten gedood. De bacterie komt namelijk vooral in grote aantallen vrij bij een abortus van een besmet dier. De Q-koorts maakte sinds 2007 duizenden mensen ziek.

Donderdag werd bekendgemaakt dat er dit jaar vijf mensen met Q-koorts zijn overleden.

Vaccinatie

Voor de 89 met Q-koorts besmette bedrijven gelden pas vanaf 15 augustus minder strikte regels. De besmette bedrijven mogen nog niet overgaan tot de orde van de dag, omdat op het laatste bedrijf ook nu nog dieren moeten worden gevaccineerd. Verder moet medio augustus onomstotelijk vaststaan dat vaccinatie er daadwerkelijk voor zorgt dat er minder Q-koortsbacteriën vrijkomen.

Op de besmette bedrijven mogen vanaf 16 augustus weer nieuwe dieren worden afgeleverd, maar voor de achterblijvers geldt een levenslang fokverbod.

Duidelijkheid

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland reageerde opgelucht, omdat er nu duidelijkheid ontstaat voor de veehouders. Hij vindt echter dat er reden is om het fok- en vervoersverbod voor alle bedrijven per 1 juli op te heffen.

Volgens hem vloeit dat ook voort uit afspraken die eerder met de sector gemaakt zijn.

Draconische maatregelen

Minister Verburg is ''erg blij dat de draconische maatregelen nu versoepeld kunnen worden''. Ze zei dat in Luxemburg in de marge van een EU-beraad.

Volgens de bewindsvrouw blijkt uit de daling van het aantal gevallen dat het beleid heeft gewerkt. ''Gelukkig kunnen we de bedrijven nu weer perspectief bieden.''