AMSTERDAM - NUfoto-fotograaf Anco Kolstee heeft met zijn foto van de Veluwemeertocht in Elburg de NUfotoprijs 2010 gewonnen. Het beeld kreeg de meeste stemmen tijdens de internetverkiezing op NUfoto.

De foto van de begrafenis van brandweerman Wiebe de Vries, die omkwam bij het blussen van een grote brand in Veendam, gemaakt door fotograaf Marco Tenback, is goed voor een tweede plaats. Peter Vos wint met zijn foto van het evenement Deventer op Stelten de derde prijs.

Lezers van NU.nl en NUfoto konden de afgelopen weken stemmen op hun favoriete nieuwsfoto. In totaal werden er 5.480 stemmen uitgebracht.

"Een schitterende sfeerbeeld", oordeelt NUfoto-chefredactrice Chris Heijmans over de winnende foto. "Een écht Nederlands wintertafereel. De compositie is spannend en dynamisch. Een terechte winnaar."

Kwaliteit

Volgens haar neemt de kwaliteit van de ingezonden amateurbeelden op NUfoto nog steeds toe. "Er is nog steeds een stijgende lijn te zien als het gaat om de kwaliteit van lezersfoto's. Niet alleen neemt de hoeveelheid aan ingezonden beelden toe, het beeld wordt ook steeds professioneler. Daarnaast blijkt de NUfoto-fotograaf nog steeds onverminderd snel ter plaatse te zijn."

Het is de derde keer dat de NUfoto-prijs wordt uitgereikt. In 2008 won het beeld van popster Gwen Stefani de prijs voor de beste amateur-nieuwsfoto. Vorig jaar bleek de foto van een kind dat gered wordt uit een brandende woning de beste lezersfoto.

Bekijk de Top 10 beste lezersfoto's van het afgelopen jaar

NUfotoprijs 2010