GRONINGEN - Familieleden van de maandag overleden Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra kunnen zich niet voorstellen dat hij door zelfmoord om het leven is gekomen.

''Wij denken dat hij is geliquideerd'', zo liet een van de familieleden van Kooistra vanuit een kroeg in Groningen dinsdag weten.

Volgens het familielid, dat anoniem wil blijven, had Kooistra wel vijanden en zijn veel mensen de dupe geworden van de bieroorlog tussen hem en Heineken. ''Bovendien had hij zoveel panden, dat hij daar makkelijk een van had kunnen verkopen om schulden mee af te lossen.''

Aangeslagen

De man laat verder weten dat de familie erg is aangeslagen door het onverwachte overlijden van de horecamagnaat. Ook komen er veel condoleances binnen.

''Maar wij realiseren ons dat hij zowel geliefd was als gehaat. Hij was soms hard, maar dat moest hij soms ook wel zijn om te zorgen dat zijn leningen tijdig werden terugbetaald.''

Reddingsplan

Vriend en advocaat Oscar Hammerstein zei in de nacht van maandag op dinsdag nog dat Heineken verantwoordelijk moet worden gehouden op de dood van Kooistra. Volgens de advocaat staat als een paal boven water dat Kooistra de hand aan zich zelf sloeg. ''Het is een kwestie van tijd voor de politie dat bevestigt.''

Heineken verklaarde daarop een reddingsplan te hebben voorgesteld om uit het zakelijke conflict met de horecamagnaat te komen. Over de uitlatingen van Hammerstein in de nacht van maandag op dinsdag had de bierbrouwer wel begrip ''in alle emotie''. ''Hij was behalve zijn advocaat een goede vriend van Kooistra.''

Zelfmoord

Daarmee neemt Hammerstein dinsdag echter geen genoegen. "Het reddingsplan was een capitulatievoorstel dat Kooistra van al zijn activa zou beroven.''

''Het handelen van Heineken is schandelijk. Ze hebben het te hard gespeeld en hem tot zelfmoord gedreven'', aldus Hammerstein.

Schamen

Heineken eiste dat Kooistra uiterlijk dinsdag 2 miljoen euro zou overmaken. Ook moest hij een lijst van bezittingen maken. De huurcontracten van 31 kroegen moesten in het voordeel van Heineken worden gewijzigd, aldus Hammerstein.

De raadsman wijst er op dat Kooistra een gesprek wilde met Heineken-topman Philip de Ridder. ''Die gaf vervolgens aan niets met Kooistra van doen te willen hebben. Maar nu spreekt het bedrijf dus van een reddingsplan. Heineken moet zich diep schamen'', aldus Hammerstein.

Ontruimen

Ondertussen is de dood van Kooistra voor de rechtbank in Amsterdam geen reden geweest om niet over te gaan tot ontruiming van acht horecagelegenheden van de zakenman. De rechtbank heeft Plassania Beheer, het bedrijf van wijlen Kooistra, dinsdag gesommeerd de panden te ontruimen wegens huurachterstand.

De vennootschap huurt de panden van Heineken en heeft inmiddels een achterstand in de betaling van de huur van bijna 464.000 euro, zo liet de rechtbank dinsdag weten. ''Het overlijden van Kooistra brengt geen verandering in de uitkomst van dit kort geding'', aldus de rechtbank.

Plassania kan de ontruiming van de zaken in Amsterdam (4), Eindhoven (2) en Nijmegen (2) voorkomen door het geld alsnog binnen twee weken te betalen.

Kooistra dood gevonden