AMSTERDAM - In Amsterdam kunnen voetballiefhebbers de kwartfinales van het WK voetbal toch op megaschermen in de stad bekijken. De gemeente maakte dinsdag bekend onder strikte voorwaarden toch schermen in de stad toe te staan.

''Horecaondernemers moeten voor dinsdagavond een vergunning aanvragen en woensdagochtend een veiligheidsplan indienen'', legt een zegsman van de gemeente uit.

''Diegene die de vergunning aanvraagt, is primair verantwoordelijk voor een veilig en ordelijk verloop.''

De gemeente Amsterdam wilde tot nu toe vanwege veiligheidsredenen niets weten van megaschermen in de stad.

Beveiligers

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher gaf eerder aan de mogelijkheden opnieuw te bekijken als Nederland verder zou komen dan de achtste finales in Zuid-Afrika.

Amsterdam staat maar één megascherm per plein toe. Daardoor moeten de horecaondernemers gezamenlijk optrekken. ''Verder moet de organisatie bereid zijn particuliere beveiligers in te huren en EHBO-posten in te richten.''

Alcohol

De horecaondernemers moeten verder voorkomen dat er overmatig alcohol wordt gebruikt. ''Ook moeten ze voldoende gratis drinkwater beschikbaar stellen.''

De gemeente houdt bij het verlenen van de vergunningen rekening van de beperkte capaciteit van hulp- en nooddiensten. ''Het kan zijn dat we nee moeten verkopen'', aldus de zegsman.