HAARLEM - Drie jaar celstraf vindt het Openbaar Ministerie (OM) een passende straf voor het lekken van staatsgeheime AIVD-informatie naar dagblad De Telegraaf.

De officier van justitie eiste deze straf dinsdag voor de rechtbank in Haarlem tegen een 40-jarige medewerkster van de geheime dienst Heleen S.

Tegen haar vriend en voormalig AIVD'er Hans H. eiste de aanklager twee jaar cel voor de rechtbank in Haarlem.

Volgens justitie hebben de twee gegevens over de Irak-oorlog en over bedreigingen aan het adres van de dalai lama vorig jaar gelekt naar Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf.

Afluisteren

Ook had S. zonder toestemming andere staatsgeheime documenten thuisliggen.

Justitie kwam bij de AIVD'ster terecht aan de hand van afgeluisterde telefoongesprekken van Van der Graaf. De journaliste bleek een paar keer contact te hebben gehad met Hans H.

Haar telefoon werd getapt toen het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart in de krant verscheen. De AIVD vermoedde toen dat zij beschikte over een conceptrapport van de AIVD over de Irak-oorlog.

Ernstig

''Je hebt de neiging om te zeggen: het valt allemaal wel mee. Het ging namelijk niet om wereldnieuws. Maar het lekken van de staatsgeheime informatie is wel buitengewoon ernstig'', benadrukte aanklager Evert Harderwijk.

''Een medewerkster en een oud-medewerker hebben bewust geheime informatie gegeven aan een journaliste.''

Veiligheid

Dat schaadt de veiligheid van de rechtsstaat, omdat andere diensten die als bron voor de AIVD dienen hun informatie niet meer delen als die op straat komt te liggen, meent Harderwijk. ''Dan komt de AIVD droog te staan.''

S. en H. hebben het lekken altijd ontkend. De advocaat van de vrouw, Inez Weski, stelt dat de informatie van de artikelen over Irak en de dalai lama helemaal niet staatsgeheim zijn. Die komt uit jarenlang bekende openbare bronnen en helemaal niet uit AIVD-informatie, meent ze. Weski heeft wetenschappelijk onderzoek laten doen waaruit dit blijkt.

Niet ontvankelijk

De raadsvrouw vindt verder dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk moet verklaren, omdat het onderzoek grotendeels door de AIVD zelf is uitgevoerd. Daarom is het in haar ogen oncontroleerbaar omdat de geheime dienst de onderbouwing en bronnen niet prijsgeeft. Weski: ''Een eerlijk proces is daarom onherstelbaar beschadigd.''