AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken heeft Sjoerd Kooistra een reddingsplan voorgesteld om uit het zakelijke conflict met de horecamagnaat te komen die de afgelopen driekwart jaar duurde. ''Het is er helaas nooit van gekomen'', aldus algemeen directeur Philip de Ridder van Heineken Nederland dinsdag.

''Het is een dramatische gebeurtenis'', aldus de Heinekentopman die de afgelopen 25 jaar zaken deed met Kooistra. ''In alle oprechtheid wil ik mijn medeleven betuigen aan zijn partner Dick Loorbach, familie en vrienden.''

Schuld

In een brief die Heineken vorige week naar Kooistra had gestuurd, drong de brouwer aan op transparantie van Kooistra en terugbetaling van een deel van de schuld die Kooistra had lopen bij Heineken.

Als eigenaar van tientallen horecazaken had Kooistra huurachterstanden en schulden bij Heineken. Volgens De Ridder liep dit richting 70 miljoen euro. Kooistra's advocaat Oscar Hammerstein liet Heineken weten niet akkoord te gaan.

Over de uitlatingen van Hammerstein in de nacht van maandag op dinsdag zei De Ridder wel begrip te hebben ''in alle emotie''. Hammerstein zei dat Heineken Kooistra 'vermoord' heeft. ''Hij was behalve zijn advocaat een goede vriend van Kooistra.''

Kooistra lag ook in de clinch met bierbrouwer Inbev. Halverwege juli dient een zaak tegen Kooistra's beheermaatschappij Plassania wegens betalingsachterstanden. Volgens een woordvoerder van Inbev kan de zaak gewoon doorgaan.

Oorzaak

De politie kan dinsdagochtend nog geen uitsluitsel geven over de oorzaak van de dood van Sjoerd Kooistra. Sectie op het lichaam moet dinsdagmiddag meer duidelijk maken, aldus een politiewoordvoerster.

De politie houdt alle scenario's over wat er zich in de woning van de horecamagnaat heeft afgespeeld, nog open.

Sjoerd Kooistra (59) werd maandag dood gevonden in zijn villa aan de Rijksstraatweg in de Gelderse plaats Ubbergen. Een team grootschalige opsporing (TGO) doet ook dinsdag uitgebreid forensisch onderzoek in en rond de villa. Dinsdag gaat ook een buurtonderzoek van start.

De politie wil niet ingaan op suggesties de Kooistra de hand aan zichzelf heeft geslagen. ''Wij houden nog overal rekening mee'', aldus de woordvoerster.

Lees alles over Kooistra op NUzakelijk

Kooistra dood gevonden