WAGENINGEN - De eikenprocessierups zal dit seizoen langer overlast veroorzaken dan andere jaren.

Bovendien is het diertje al opgerukt naar Friesland, terwijl tot nu toe Drenthe de meest noordelijke vindplaats van de rups met brandharen was.

Dat meldt De Natuurkalender.nl dinsdag op de website. Vorig jaar was het rond 21 juni afgelopen met de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt, maar dit jaar zullen mensen weken langer last houden van de brandharen van de dieren, die jeuk, ademhalingsklachten en ontstoken ogen kunnen veroorzaken.

Voorjaar

Insectendeskundige Arnold van Vliet denkt dat een deel van de rupsen door het koude voorjaar later tot ontwikkeling is gekomen.

Eikenprocessierupsen gaan overlast veroorzaken als ze in het zogenoemde vierde larvale stadium komen en de brandharen op hun lijf loslaten. Door het koude voorjaar moeten veel rupsen nog aan dat vierde stadium beginnen, aldus Van Vliet. De rupsen hebben net als andere insecten de koude winter goed doorstaan.

Bestrijdingsmethodes

Op allerlei plekken in het land wordt geëxperimenteerd met bestrijdingsmethodes tegen de eikenprocessierups. Entomologe Silvia Hellingman van Biocontrole heeft dit voorjaar op verschillende plekken in Drenthe en Oost-Gelderland mini-aaltjes uitgezet in eikenbomen.

Deze blijken de rupsenlarven leeg te zuigen, terwijl ze andere insectenpoppen ongemoeid laten. Hellingman noemt haar parasitaire aanpak veelbelovend.

Andere bestrijdingsmethodes zijn onder meer spuiten met een bacterie, opzuigen van de nesten en wegbranden van de rupsenkolonies. Tot nu toe werkt geen enkele methode helemaal afdoende, blijkt uit de opmars van de rups door Nederland. De noordelijkste nesten zijn nu gevonden in Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Skarsterlân.