DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft de straf voor de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. wegens ontucht met vier minderjarige jongen in 2006 en 2007 dinsdag gehandhaafd.

De 62-jarige verdachte werd opnieuw veroordeeld tot 36 maanden celstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarde verplicht toezicht door de reclassering en de bijzonder lange proeftijd van vijf jaar.

De strafzaak tegen Sytze van der V. werd in maart door de Hoge Raad terugverwezen omdat geen bewijs was voor één feit dat het is gepleegd in de destijds door justitie aangegeven periode.

Het hof meent nu dat er voldoende bewijs is en dat hij voor alle vier ontuchtzaken straf verdient.

Hel

Het verweer dat de verdachte lagere straf verdient omdat zijn leven na de vrijlating vorig jaar is veranderd in een hel, wees het gerechtshof af.

Nadelen zoals het gebiedsverbod dat de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel hem oplegde heeft hij over zichzelf afgeroepen door de ontucht te plegen, oordeelde het hof.

Volgens de rechters moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat de verdachte weer de fout in gaat.

Twijfels

Ze baseren zich daarbij onder meer op zijn eigen verklaringen. Volgens het hof ziet hij niet (helemaal) in dat hij strafwaardig handelt. Vrijwillige toezicht en controle door de reclassering acht het gerechtshof niet toereikend om de kans op herhaling terug te dringen.

Het verplicht reclasseringstoezicht kan pas beginnen als de veroordeling onherroepelijk is.

Raadsvrouw Ivonne Leenhouwers ziet mogelijkheden voor een nieuwe gang naar de Hoge Raad, omdat zij haar twijfels blijft houden over de verklaring van een van de slachtoffers over de ontuchtzaak die haar cliënt ontkent.

Zwervend bestaan

Een definitieve beslissing over cassatie neemt ze na overleg met hem, zei ze dinsdag.

Pedoseksueel Sytze van der V. leidt sinds zijn verbanning uit Eindhoven een zwervend bestaan. Volgende week dient bij de rechtbank in Den Bosch zijn bezwaar tegen het gebiedsverbod.