UBBERGEN - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is dood aangetroffen in zijn woning in het Gelderse Ubbergen. Dat meldt de politie maandagavond. 

De politie vond Kooistra na een melding. Een woordvoerster wilde niet zeggen of het om een anonieme tip ging, of van een bekende van Kooistra.

Aan het begin van de avond werd besloten tot grootschalig onderzoek. Op het bureau in Nijmegen is een team grootschalige opsporing op de zaak gezet. Volgens de woordvoerster zijn er inmiddels twintig man actief.

Over de doodsoorzaak wilde de woordvoerster weinig zeggen. Op dit moment zijn volgens haar alle mogelijkheden open. Ze kon niet zeggen of Kooistra door een misdrijf om het leven is gekomen.

Volgens haar is het onduidelijk wat er in de woning is gebeurd. Ze kon ook niet zeggen of hij op het moment van overlijden alleen in de woning was.

Zelfmoord

De advocaat van de dood aangetroffen horecamagnaat Sjoerd Kooistra, Oscar Hammerstein, denkt dat zijn cliënt zelfmoord heeft gepleegd. Dat zei hij maandagavond in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Volgens de advocaat zou hij zichzelf van het leven hebben beroofd, omdat hij door het conflict met bierbrouwer Heineken geen uitweg meer zag. Hammerstein kende Kooistra al 20 jaar en noemde hem een vriend.

De politie meldde eerder op de avond dat in de woning aan de Rijksstraatweg een 'ernstig incident' had voorgedaan. Bij de villa arriveerde tegen 00.30 uur dinsdag een lijkauto om het stoffelijk overschot van Kooistra op te halen.

Gerechtsdeurwaarders deden vorige maand onder meer in de woning in Ubbergen een inval. Ook in twee andere onderkomens van de horecamagnaat werden toen invallen gedaan.

Schulden

De invallen werden gedaan omdat Kooistra een schuld van twee miljoen euro zou hebben uitstaan bij bierbrouwer Heineken, onder meer door huurachterstanden van de cafés die hij heeft in Groningen en Amsterdam.

Kooistra was eigenaar van tientallen horecazaken. Bierbrouwer Heineken ontruimde op 19 mei twee panden van Kooistra in Amsterdam.

De rechter had de dag daarvoor bepaald dat hij en enkele aan hem gelieerde bedrijven als Gouden Kooi BV, Kropa Exploitatie BV en zijn beheermaatschappij Plassania achterstallige huur aan Heineken moesten betalen. Kooistra probeerde ontruiming via een kort geding te voorkomen.

Kooistra werd begin mei nog bij een beroving neergestoken op het Spaanse eiland Ibiza. Hij lag drie dagen op de intensive care.

Lees alles over Kooistra op NUzakelijk

Kooistra dood gevonden