AMSTERDAM - De 19-jarige Vitaly V. heeft maandag twintig maanden cel opgelegd gekregen voor aanranding van een 76-jarige vrouw uit Nieuwegein.

De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de man tegen de wil van de vrouw 'verregaande seksuele handelingen' heeft verricht.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist voor poging tot verkrachting. Dat acht de rechtbank echter niet bewezen, omdat de man opeens uit zichzelf zou zijn gestopt.

Het incident vond plaats in juli vorig jaar. De man sprak de vrouw aan in de buurt van een supermarkt en vroeg haar of hij met haar mee mocht lopen. Dat stond ze toe, waarop ze samen door een park liepen.

Onderbroek

Toen begon het te regenen. Ze schuilden in een speelhuisje, waar hij aan haar dijbenen zat. De vrouw liep hierop weg.

De man kwam achter haar aan en zei: 'Zo mevrouwtje, zo gemakkelijk komt u er niet vanaf'. Hij pakte haar om haar middel en legde haar op de grond in een kuil.

Toen de bejaarde vrouw om hulp wilde roepen, legde hij zijn hand op haar mond. Hij trok haar broek en onderbroek naar beneden en deed haar benen uit elkaar.

In bad

Of de man haar heeft verkracht, kan de vrouw zich echter niet herinneren. De man stopte opeens, stond op en liep weg.

De man ontkent het verhaal en zegt dat hij in bad zat toen de vrouw werd aangevallen, maar de rechtbank gelooft daar niets van.

Bijzonder kwetsbaar

De opgelegde straf is volgens de rechtbank weliswaar hoog voor aanranding, maar aangezien het slachtoffer 76 was, was zij 'bijzonder kwetsbaar'.

Daarbij wordt 'dit gedrag scherp afgekeurd' door de maatschappij en dat rechtvaardigt volgens de rechter een forse bestraffing.