HAARLEM - De 40-jarige vrouw die ervan wordt verdacht dat ze als medewerkster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) staatsgeheimen heeft gelekt naar De Telegraaf, heeft maandag ontkend dat ze dat heeft gedaan.

Voor de rechtbank in Haarlem probeerde ze de beschuldigingen zo goed en zo kwaad als het ging te weerleggen.

De vrouw, die inmiddels is ontslagen, werd bijna een jaar geleden opgepakt, samen met haar vriend die tot oktober 2006 ook bij de AIVD werkte.

Justitie verdenkt de twee ervan dat zij geheime informatie over de oorlog in Irak en over dreiging tegen de dalai lama hebben gegeven aan Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf.

Afluisteren

De verslaggeefster was eerst ook verdachte, maar het Openbaar Ministerie (OM) ziet haar inmiddels niet meer als zodanig.

Na publicatie van een artikel in de krant in maart 2009 over het kabinet dat zou hebben gefaald bij het bepalen van haar standpunt over de Amerikaanse inval in Irak, besloot de dienst de telefoon van Van der Graaf af te luisteren.

Zo kwam justitie bij de AIVD'ster en haar vriend terecht.

Tweede Wereldoorlog

De man, die maandag voor het eerst naar buiten trad, vertelde dat hij via via met de journaliste in contact was gekomen omdat zij hem misschien kon helpen met research naar een kwestie in de Tweede Wereldoorlog rond de opa van zijn partner.

Zowel het OM als de rechters vroegen zich af waarom over zo'n onderwerp in geheimzinnige taal gesproken moest worden, zoals uit de telefoontaps duidelijk is gebleken.

De 40-jarige vrouw vertelde dat zij vantevoren niet wist van de afspraak, die haar vriend met Van der Graaf op 2 juni 2009 bij hen thuis had. Ze zegt ook dat ze de journaliste nauwelijks heeft gesproken en al helemaal niet over geheime informatie.

Beveiliging

Twee dagen later verscheen in De Telegraaf een artikel over verscherpte beveiliging voor de dalai lama, die toen in Nederland op bezoek was.

Emotioneel werd de verdachte toen ze de rechtbank vertelde hoe ze zich voelt sinds haar arrestatie op 18 juni vorig jaar.

Wakker

''Soms als ik wakker word, denk ik dat het niet echt is gebeurd. Ik ben álles kwijt. Ik heb niets gedaan.'' De vrouw heeft ongeveer vijf maanden vastgezeten, waarvan de eerste zes weken in alle beperkingen, wat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mocht hebben.

De officier van justitie maakt dinsdag rond het middaguur zijn eis tegen de twee verdachten bekend.