AMSTERDAM - Het RIVM heeft vanwege de aanhoudende hoge temperaturen het Nationaal Hitteplan in werking gesteld.

Dat gebeurt bij minimaal vier dagen op rij met temperaturen van 27 graden of meer.

Het hitteplan houdt in dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de risico's van hitte, met name voor gevoelige groepen als ouderen.

Hoge temperaturen belasten het hart en de bloedvaten. Vooral oudere mensen hebben daar last van. Het RIVM geeft het advies extra water te drinken, inspanning te vermijden en zoveel mogelijk uit de warmte te blijven.

Tropisch warm

Volgens een woordvoerder van het RIVM hebben ouderen vaak het idee dat ze genoeg drinken terwijl dat niet zo is. Mantelzorgers, verzorgingshuizen en familieleden worden gevraagd een extra oogje in het zeil te houden.

Het blijft de komende week nog zomers warm. In het weekend wordt het met meer dan dertig graden op veel plaatsen zelfs tropisch warm.

Doden

Het Hitteplan werd in 2007 opgesteld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Een jaar daarvoor vielen door de hete zomer veel doden.

Hitteschouw

Spoorbeheerder ProRail houdt de komende dagen in verband met de aanhoudende warmte ''extra hitteschouw''. Dat betekent dat medewerkers extra alert zijn op mogelijke problemen op het spoor bij onder meer wissels en spoorbruggen. ''We zijn extra waakzaam''.

Behalve dat het spoor in de gaten wordt gehouden, letten de medewerkers ook op de spoorbermen in verband met brandjes. Het afgelopen weekeinde zijn er door de warmte nog geen problemen op het spoor geweest.

Toenemende zonkracht

Naar verwachting wordt de ozonlaag de komende dagen dunner waardoor de zonkracht in sterkte kan toenemen, zo meldt het KNMI.

De zonkracht kan in de loop van deze week oplopen tot een waarde zeven (sterk). Maandag geldt nog een zonkracht van zes (matig).

Het KNMI benadrukt dat de stijging afhangt van de weersomstandigheden. Daarbij spelen onder meer aërosolen een rol, dat zijn zwevende deeltjes in de onderste luchtlagen.

Kankerbestrijding

Ze zijn er de oorzaak van dat een wolkenloze hemel niet strak blauw is, maar melkwit wordt.

KWF Kankerbestrijding geeft sinds vorige week adviezen voor zonbescherming via twitter, hyves, e-mail of sms'jes naar de mobiele telefoon.

Als de zonkracht 7 of 8 is - de hoogste twee waarden - komt er een waarschuwing. Verbranden in de zon kan huidkanker veroorzaken.

Bekijk lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto.nl

Zomerweer in Nederland