ROTTERDAM - De ontslagen integratieadviseur Tariq Ramadan eist 75.000 euro schadevergoeding van de gemeente Rotterdam.

Dat heeft zijn advocaat Christiaan Oberman maandag laten weten. Oberman wil verder niet inhoudelijk ingaan op de zaak.

Ramadan eist de schadevergoeding omdat volgens hem zijn contract met de gemeente onrechtmatig is ontbonden.

De gemeente en Ramadan staan maandag tegenover elkaar voor de rechtbank in Rotterdam voor een zogenoemde comparitie van partijen.

Press TV

Daarin kan zowel de gemeente als Oberman toelichtingen geven op standpunten. Het is nog onduidelijk hoe lang de bodemzaak gaat duren.

Rotterdam besloot vorig jaar augustus het contract van Ramadan te ontbinden. De gemeente noemde het onacceptabel dat de integratieadviseur een wekelijks tv-programma maakte voor de door de Iraanse regering gefinancierde zender Press TV.

Waardigheid

Ramadan kondigde direct aan een procedure te beginnen, omdat hij in zijn eer en waardigheid is aangetast. Ook de Erasmus Universiteit brak met de islamoloog, daar had Ramadan een bijzondere leerstoel.

Eerder kwam hij al in het nauw wegens vermeende homo-onvriendelijke uitspraken. De gemeente onderzocht de zaak, maar kwam tot de conclusie dat de adviseur mocht aanblijven.

Breuk

Het leidde tot een breuk in het stadsbestuur, omdat de VVD bij nader inzien niet kon leven bij het aanblijven van Ramadan.

Uit het contract van Ramadan blijkt dat hij in de periode 2009 tot en met februari 2011 jaarlijks circa 70.000 euro bruto zou hebben verdiend. In de verbintenis waren ook regelingen opgenomen voor onkosten.