DEN HAAG - Omdat veel voetballiefhebbers thuis of in de kroeg of op het terras naar de wedstrijd Nederland tegen Slowakije willen kijken, verwacht de ANWB een vroege spits in de middag.

De wedstrijd begint om vier uur en veel mensen gaan daardoor vroeger van hun werk weg. Rond twee uur kan het al flink druk zijn op de weg.

De ANWB zegt dat het op de weg leidt tot het zogeheten 'sinterklaaseffect'. Op 5 december gaan ook altijd veel automobilisten vroeg naar huis voor pakjesavond.

De spits op maandagmorgen komt waarschijnlijk uit op ongeveer 150 kilometer stilstaand verkeer, iets minder dan normaal omdat een aantal Nederlanders al vakantie viert.

Knock-outfase

Het is het eerste duel van Oranje in de knock-outfase. Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk won tot nu toe alle wedstrijden in de groep.

Bij een gelijkspel in Durban wordt er verlengd. Daarna volgen eventueel strafschoppen in het Durban Stadion, ook wel bekend onder de naam Moses Mabhida Stadium. Eerder op het toernooi speelde Oranje in Durban tegen Japan (1-0).

Oranje speelde niet eerder tegen Slowakije, dat zich in 1993 afscheidde van Tsjechië. Slowakije debuteert in Zuid-Afrika als WK-deelnemer.

Vermoedelijk mist Oranje Rafael van der Vaart. Hij raakte zondag op de training geblesseerd.

Lees alles over het WK op onze special

Bekijk lezersfoto's van het WK op NUfoto

Bekijk legendarische WK-foto's op NU&toen