ROTTERDAM - Door een helikoptercrash op de Maasvlakte nabij Rotterdam zijn zondag vier mensen om het leven gekomen.

Bekijk de video

Het toestel stortte rond 13.00 uur door nog onbekende oorzaak op de grond bij de Slufterdam en Noordzeeboulevard. Dat meldde de politie.

Aan boord van de helikopter waren vijf mensen, waaronder drie fotografen, een medewerker van het Havenbedrijf en een piloot. Dit meldde een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Overlevende

De situatie van de enige overlevende van de helikoptercrash zondag bij de Maasvlakte is stabiel. Dat heeft zijn behandelend arts verklaard.

Het gaat om een 51-jarige fotograaf van het Algemeen Nederlands Persbureau ANP. Hij ligt in een ziekenhuis in Rotterdam.

Ooggetuigen zagen de helikopter een ''rare bocht maken'' en vervolgens dat het toestel begon te draaien en neerstortte. De luchtvaartpolitie van het KLPD en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek naar het ongeval.

Tourtocht

De helikopter was ingehuurd door het Havenbedrijf Rotterdam om opnames te maken van de Tour du Port, een tourtocht voor wielertoeristen aan de vooravond van de start van de Tour de France.

Het toestel, een vijf jaar oude Eurocopter EC130, was van het bedrijf Heli Holland Airservice. Dat is een van de weinige bedrijven in Nederland die helikoptervluchten aanbiedt. De helikopter was vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrokken.

Stopgezet

De Tour du Port is naar aanleiding van de crash stopgezet, zo heeft de organisatie gemeld. De pakweg duizend renners zijn langs de route stilgezet.

De organisatie wacht op politiebegeleiding. Daarna worden de renners rechtstreeks begeleid naar De Kuip, waar de finish van de tocht zou plaatsvinden. Ook het grote feest na de finish, op de Wilhelminapier, is afgeblazen.

Bij De Kuip wacht een traumateam met experts die de renners opvangen.

Afgelastingen

Het is nog veel te vroeg om te bezien of evenementen rond de Tour de France in Rotterdam worden versoberd of afgelast. Dat stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb, nadat hij ooggetuigen van de helikoptercrash had gesproken.

''De Tour is de Tour. We zullen contact hebben met de tourorganisatie, maar naar verwachting zal de tour gewoon verreden worden.'' De Tour de France start volgend weekeinde in de havenstad. Komende week vinden al de nodige activiteiten plaats. De Tour du Port werd in dat kader ook verreden.

Aboutaleb zei dat er met familieleden gesproken zal worden om te kijken wat zij wenselijk vinden. Hij sprak van ''een trieste dag die heel mooi had moeten worden''.

Medeleven

De luchtvaartpolitie van het KLPD en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben een onderzoek ingesteld naar de crash. Dat liet de politie weten.

Helikoptercrash