UTRECHT - In het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank aan de Croeselaan bij het Centraal Station in Utrecht heeft zondagochtend een brand gewoed.

De brand ontstond door nog onbekende oorzaak op de 25e verdieping van een van de twee torens van het gebouw dat in in de volksmond 'de verrekijker' wordt genoemd. Het hoofdkantoor is nog in aanbouw.

De brand brak uit om twee uur in de nacht van zaterdag op zondag (video). De brandweer was onmiddellijk ter plekke met groot materieel. Om vier uur vatte een gasfles vlam op de bovenste verdieping, de 27e. Hierop volgde een explosie.

Op het moment van de explosie waren er brandweermannen in de toren. Er vielen geen gewonden. De vuurbestrijders verlieten uit voorzorg de toren.

Instortingsgevaar

In eerste instantie vreesde de brandweer voor instortingsgevaar. De vuurbestrijders verlieten om die reden de toren. In overleg met de aannemer besloot de brandweer de vuurhaard via de andere toren te bestrijden.

Om half zeven zondagochtend kon het sein brand meester worden gegeven. Uit inspecties van de brandweer, de aannemer en bouw- en woningtoezicht van de gemeente Utrecht bleek al snel daarna dat van instortingsgevaar geen sprake was. Wel is de constructie van de bovenste verdiepingen verzwakt.

De bestrijding van de brand werd bemoeilijkt doordat er water uit het nabijgelegen Merwedekanaal moest worden gehaald en naar boven gepompt. In het gebouw zelf waren nog geen waterpunten.

Brand Rabobanktoren