UTRECHT - In natuurgebied De Vechtplassen van Natuurmonumenten is voor het eerst in dertig jaar weer een otter gesignaleerd. Een medewerker van Landschap Noord-Holland zag het beest op een foto die was gemaakt in het kader van onderzoek naar boommarters.

Dat liet Natuurmonumenten donderdag weten. De otter is in De Vechtstreek eind jaren '70 uitgestorven.

Waarschijnlijk komt de otter uit Overijssel, waar het dier in 2002 opnieuw was uitgezet. Ron van Overeem, beheerder van De Vechtplassen, is enthousiast over de terugkeer. ''We hadden niet gedacht dat de otter hier al zo snel weer zou opduiken.

De komst van deze otter is het levende bewijs dat het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) fantastische resultaten oplevert.'' De EHS is het netwerk van grote aaneengesloten natuurgebieden.

Schoon water

De otter stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving. Het dier heeft schoon water nodig met voldoende vis en oevers met voldoende dekking.

De otter is uitgestorven door menselijk handelen: versnippering en vernietiging van zijn leefgebied, aanrijdingen, watervervuiling en illegale jacht. Het gevolg was dat de otter in 1988 helemaal uit Nederland was verdwenen. In 2002 is de otter opnieuw uitgezet in Overijssel en Friesland.