Dolfinarium vangt orka in Waddenzee

DEN HAAG - Medewerkers van het Dolfinarium hebben woensdagavond op de Waddenzee tussen Lauwersoog en Ameland een jonge orka gevangen.

Het zoogdier werd eerder op de dag vanaf een schip van het ministerie van LNV bij het Waddeneiland gesignaleerd.

Het gaat om een ongeveer 3,5 meter lang, jong dier dat volgens ooggetuigen sterk vermagerd en verzwakt is.

Het komt zelden voor dat een orka in de Waddenzee wordt gezien. De laatste keer dat een levende orka in Nederlandse wateren is gesignaleerd zou in 1947 zijn geweest. In 1963 is een dood exemplaar aangespoeld in Noordwijk.

Speedboot

Het Dolfinarium was woensdagavond met twee vaartuigen, waaronder een speedboot, uitgevaren en kreeg het dier even na negen uur in het vizier.

''We proberen zo rustig mogelijk contact te maken",' zei Bert van Plateringen van het Dolfinarium, even voordat het dier in een net uit het water werd gevist. ''We hadden eerst nog het idee om hem naar open water te begeleiden maar dat overleeft hij waarschijnlijk niet.''

Mat

Het lukt even na tien uur om het dier met een soort mat uit het water te tillen. Aan boord ontfermden dolfijnentrainers en een dierenarts zich over het zoogdier.

''Het ging eigenlijk vrij soepeltjes",' aldus Van Plateringen. Het dier wordt meegenomen naar het Dolfinarium om aan te sterken. Daarna zal de orka worden teruggezet.

Bijzonder

Kees Camphuysen, deskundige op het gebied van onder meer zeezoogdieren bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), noemt het ''buitengewoon bijzonder'' dat er een orka in de Waddenzee zwemt.

''De vraag is hoe hij hier is gekomen. Het dier is waarschijnlijk zijn kudde verloren. Maar dat weet je pas als je hem uit het water haalt.'' Volgens Camphuysen komen orka's doorgaans niet verder dan de Doggersbank ten noordoosten van Engeland.

Tip de redactie