DEN HAAG - Medewerkers van het Dolfinarium proberen woensdagavond op de Waddenzee bij Ameland een jonge orka te vangen.

Het zoogdier werd eerder op de dag vanaf een schip van het ministerie van LNV bij het Waddeneiland gesignaleerd.

Het gaat om een ongeveer 3,5 meter lang, jong dier dat volgens ooggetuigen sterk vermagerd en verzwakt is.

Het komt zelden voor dat een orka in de Waddenzee wordt gezien. De laatste keer dat een levende orka in Nederlandse wateren is gesignaleerd zou in 1947 zijn geweest. In 1963 is een dood exemplaar aangespoeld in Noordwijk.

Bijzonder

Kees Camphuysen, deskundige op het gebied van onder meer zeezoogdieren bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), noemt het ''buitengewoon bijzonder'' dat er een orka in de Waddenzee zwemt.

''De vraag is hoe hij hier is gekomen. Het dier is waarschijnlijk zijn kudde verloren. Maar dat weet je pas als je hem uit het water haalt.'' Volgens Camphuysen komen orka's doorgaans niet verder dan de Doggersbank ten noordoosten van Engeland.

Speedboot

Het Dolfinarium is met twee vaartuigen, waaronder een speedboot, uitgevaren en kreeg het dier even na negen uur in het vizier. ''We proberen zo rustig mogelijk contact te maken",' zegt Bert van Plateringen van het Dolfinarium.

''We hadden eerst nog het idee om hem naar open water te begeleiden maar dat overleeft hij waarschijnlijk niet.''

Als het lukt om de orka te vangen, kan het dier aansterken in het Dolfinarium om daarna te worden teruggezet. De kans bestaat dat de zoekactie moet worden gestaakt vanwege de duisternis.