MINNERTSGA - Een man heeft vier jaar dood op bed gelegen in zijn woning in het Friese dorp Minnertsga. Het lichaam van de man werd in zijn zolderkamertje in een rijtjeswoning in de P.B. Winsemiusstraat gevonden toen de woonstichting onderhoud in de woning wilde uitvoeren.

''Iemand ging toen toch in de kamer van de man kijken, waarop hij liggend op zijn bed werd gevonden'', aldus de politie woensdag. Een gewaarschuwde huisarts belde vervolgens de politie.

Zijn twee broers (61 en 67 jaar) en twee zussen (44 en 71 jaar) wonen ook in de woning. Ze spraken hun broer voor het laatst in het voorjaar van 2006. Hij had toen aangegeven dat hij met rust gelaten wilde worden op zijn kamer, zegt de politie.

De politie vindt het vreemd dat de man niet eerder is ontdekt. ''Het is onbegrijpelijk dat zijn familieleden het lichaam niet eerder hebben geroken'', zegt een woordvoerder.

Sectie

Op het lichaam van de gevonden man zal sectie worden verricht. De politie denkt niet dat er sprake is van een misdrijf.

Volgens verhuurder Wonen Noordwest-Friesland is de woning een gewone gezinshuurwoning. ''Zolang mensen de huur betalen en er verder geen klachten zijn, is er voor ons geen aanleiding om contact op te nemen met de bewoners'', aldus een woordvoerder van het woningbedrijf.

Afgezonderd

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de bewoners van het huis een beetje afgezonderd leven van de rest van het dorp. "Deze mensen leven een beetje in hun eigen wereld en zijn ook tegenover de politie zeer gesloten." Buurtbewoners onderschrijven dit beeld.

De familie zou zich vriendelijk gedragen tegenover de rest van het dorp. De broers en zussen wonen volgens buren al vijftig jaar in het huis. De broers en zussen zouden streng gelovig zijn, al weet niemand welk geloof ze aanhangen.

''Ze hadden een beetje hun eigen geloof'', zegt een buurvrouw. Geen van de omwonenden heeft ooit een vreemde geur geroken.

De politie bekijkt nog of er strafbare feiten zijn gepleegd. ''Die mensen hebben hun broer natuurlijk wel slecht verzorgd, terwijl hij heel hulpbehoevend was.''

Man ligt vier jaar dood op bed