DEN HAAG - De Haagse driehoek van burgemeester, politie en justitie heeft lering getrokken uit het COT-onderzoek naar de strandrellen in Hoek van Holland.

Dit stelt het Haagse college dinsdag in een schriftelijke reactie op vragen van de Haagse gemeenteraad over het verbieden van het concert van Snoop Dogg op het festival Parkpop.

''Dit rapport leert ons dat het hebben van signalen voor dreigende wanordelijkheden in combinatie met het niet kunnen reguleren van de toegang bij een open festival, grote risico's voor de openbare orde en veiligheid met zich meebrengt'', stelt burgemeester Jozias van Aartsen in de brief.

In dit kader besloten de betrokkenen de komst van Snoop Dogg te verbieden.

Signalen

De gemeente Den Haag had signalen ontvangen dat rivaliserende groepen uit Den Haag en andere steden elkaar rond het optreden van de rapper zouden treffen. De signalen hielden ''direct verband met het optreden van Snoop Dogg'', aldus Van Aartsen.

In Hoek van Holland liep vorig jaar het strandfeest Sunset Grooves volledig uit de hand. Tientallen hooligans keerden zich tijdens het feest bewust tegen de politie.

Agenten voelden zich zo in het nauw gedreven dat ze waarschuwingsschoten losten. Daarna vuurden enkele agenten gericht. Een 19-jarige bezoeker overleed en verscheidene mensen raakten gewond.

Teksten

Het Haagse college beklemtoont in de brief dat ''de persoon van de artiest en de aard van de teksten geen enkele rol'' hebben gespeeld bij het besluit. ''Het gaat om het publiek dat mogelijk afkomt op deze act.''

De politie heeft nadat de signalen waren ontvangen wel overwogen de beveiliging te verscherpen. Maar het Zuiderpark, waar Parkpop plaatsvindt, bleek ''door de ligging en omvang nauwelijks te beveiligen of te controleren.

Laat staan op deze korte termijn en met deze bezoekersaantallen.'' Het festival trekt jaarlijks zo'n 250.000 bezoekers.

Gecompenseerd

De gemeente Den Haag heeft de organisatie financieel gecompenseerd voor het verbieden van het optreden. ''We hebben het mogelijk gemaakt om een vervangende hoofdact te contracteren'', schrijft Van Aartsen.

De organisatie van Parkpop kondigde maandag als nieuwe hoofdact reggaeartiest Beenie Man aan, maar zag hier later op de dag toch weer vanaf na heftige reacties over de homofobe teksten van de zanger.