DEN HAAG - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) handelt in strijd met de wet.

Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dinsdag op basis van een onderzoek.

Het CBP heeft bekeken hoe de SIOD verschillende bestanden heeft gekoppeld en risicoprofielen heeft ontwikkeld in haar strijd tegen fraude in de sociale zekerheid.

Uit deze analyse is onder meer gebleken dat de onderzochte personen niet zijn geïnformeerd over de verwerking van hun persoonsgegevens. Ook zijn deze gegevens langer bewaard dan noodzakelijk was.

Gevoelig

Verder zijn er geen maatregelen aantoonbaar vastgelegd die de gevoelige privé-informatie moeten beveiligen, aldus het CBP.

De geconstateerde gebreken zijn in strijd met de Wet bescherming persoonsgegeven, stelt het CBP. En die is er volgens de organisatie niet voor niets.

Maatschappelijke gevolgen

''Koppeling van bestanden brengt namelijk risico's voor de betrokkenen met zich mee, vooral als het gaat om omvangrijke gegevensverwerking met gevoelige gegevens. Als deze gegevens onvoldoende worden beveiligd en/of langer dan noodzakelijk worden bewaard, bestaat het risico van verlies, onrechtmatige verwerking en identiteitsfraude. Dit alles kan negatieve sociale of maatschappelijke gevolgen hebben voor de betrokken personen.''

Op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dinsdag kennis genomen van de conclusies van het CBP. ''We zullen onze werkwijze waar nodig en waar mogelijk ook aanpassen aan de gestelde eisen'', aldus een woordvoerder van het departement.