AMSTERDAM - Het afval aan boord van het door oliebedrijf Trafigura ingehuurde schip Probo Koala was zeer gevaarlijk. Trafigura en andere verdachten hebben dat opzettelijk verzwegen voor afvalverwerker APS in Amsterdam.

Dat zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank. Toen de Probo Koala zijn 'tankwaswater' in de zomer van 2006 afleverde bij APS, bleek dat het om heel andere afvalstoffen ging dan was aangekondigd door Trafigura, aldus de officier.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het om een goedkope nafta, een stof die ontstaat bij het verwerken van olie, die veel zwavel bevatte. Eerder was het afval volgens het OM al geweigerd in Malta, vanwege de chemische samenstelling.

Verzwegen

Uit rapporten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt volgens het OM dat het afval bijtend, brandbaar en zeer giftig was. De verdachten wisten hiervan, maar verzwegen het voor APS, aldus justitie.

Zo zou kapitein Sergiy C. van de Probo Koala het meldingsformulier voor de aflevering van de afvalstoffen valselijk hebben opgemaakt.

Trafigura heeft tijdens het proces steeds volgehouden dat het afval niet schadelijk was voor de gezondheid. Het OM maakt later op de dag in alle zaken zijn strafeis bekend.