AMSTERDAM – Na een paar koude dagen met veel bewolking en hier en daar wat regen lijkt de zomer volgende week toch echt te beginnen.

Het KNMI voorspelt voor maandagochtend nog bewolking en in het zuidwesten lichte regen. In de middag zal de zon er echter op steeds meer plekken bij komen.

De dagen daarna wordt het alleen maar mooier. Moesten we het zaterdag aan de noordkust nog doen met maximaal 13 graden, loopt de temperatuur woensdag en donderdag op naar zo’n 22 graden.

Lange termijn

Vrijdag kan het maximaal 25 graden worden en zaterdag loopt het kwik op tot zo’n 28 graden. Er wordt geen neerslag verwacht.

Zelfs voor de lange termijn verwacht de meteorologische dienst goed weer. “Van zondag 27 juni tot en met 4 juli is er een grote kans op rustig weer met temperaturen ruim boven normaal en ongeveer 30 procent kans op buien”, aldus het KNMI op de website.

Structurele verandering

Ook Meteo Consult verwacht een ‘groots herstel’ met zomerse waarden vanaf donderdag. “En er zijn aanwijzingen dat op zeer lange termijn iets structureels zou kunnen gaan veranderen.”

Volgens de meteorologische dienst is het namelijk mogelijk dat er iets gaat veranderen in de stromingen boven Europa, waardoor we in Nederland langer van mooi weer zouden kunnen genieten.

Hittegolf eind juni

Een paar berekeningen waarover Meteo Consult op de site bericht, geven aan dat er een hittegolf aan komt in de laatste dagen van juni. Dat zou betekenen dat het vijf dagen aaneen warmer wordt dan 25 graden en drie dagen zelfs warmer dan 30 graden.

Toch acht de meteorologische dienst de kans dat het zo heet gaat worden klein. “Zeker aangezien er voor eind juni ook een flink aantal koelere berekeningen zijn.”

De laatste hittegolf in Nederland had plaats in juli 2006. Toen werd het zestien dagen achtereen 25 graden of meer.

Begin zomer

De zomer begint maandag om exact 13.28 uur. De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar en wordt bepaald aan de hand van de sterrenkundige kalender. De zon gaat vandaag op om 5.19 uur en zakt 16 uur en 45 minuten later, om 22.04 uur.

Dat er dit jaar een goede kans bestaat dat het warmer wordt dan in voorgaande jaren, is volgens het KNMI te wijten aan de opwarming van de aarde. Toch kunnen de deskundigen niet voorspellen of het daadwerkelijk warmer wordt, dat is afhankelijk van de wind.

Dit jaar eindigt de zomer op 23 september.

Bekijk foto's van het lenteweer op NUfoto