HOOGEVEEN - De meeste van de 38 Oranjefans die zaterdagavond tijdens rellen in Hoogeveen werden opgepakt, zijn weer op vrije voeten.

Dit heeft een politiewoordvoerder zondag bekendgemaakt. Vijf relschoppers zitten nog vast. Zij worden volgens de woordvoerder vastgehouden in verband met andere openstaande zaken.

De jongeren werden zaterdag aangehouden, toen twintig leden van de mobiele eenheid (ME) en een aantal politiemensen een einde maakten aan de overlast van zo'n tweehonderd fans.

De groep kwam bij een rotonde in de buurt van een woonwijk bijeen om de overwinning van de Nederlandse voetbalploeg op Japan te vieren. Er werd met vuurwerk en flessen gegooid.

Ordeverstoring

Een merendeel van de groep is met een proces-verbaal voor ordeverstoring naar huis gestuurd. Een klein deel wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd.

Eén persoon droeg een vuurwerkpistool en maakte zich schuldig aan verboden wapenbezit. Het Openbaar Ministerie beslist welke zaken met een transactie of een gang naar de rechter worden afgedaan.

Alle arrestanten hebben van de burgemeester van Hoogeveen tijdens de volgende wedstrijden van het Nederlandse elftal een gebiedsverbod opgelegd gekregen.

Onrust na wedstrijd Oranje