AMSTERDAM - Huiseigenaren die hun woning willen verkopen moeten straks eerst laten onderzoeken of er geen asbest in het pand is verwerkt.

Het gaat om huizen die voor 1994 zijn gebouwd. Pas als een gecertificeerd bedrijf een asbestvrij-verklaring heeft afgegeven, mag het huis worden verkocht.

Dat staat in het nog vertrouwelijke rapport 'Asbestketen Ontrafeld', meldt Trouw.

Het verplichte asbestonderzoek gaat huiseigenaren honderden euro's kosten, de eventuele verwijdering van het kankerverwekkende bouwmateriaal is natuurlijk veel duurder.

Sjoemelen

De verklaring moet kopers zekerheid geven over de staat van de woning. Het is de bedoeling dat de particuliere huizenmarkt met de invoering van het certificaat in vijftien jaar wordt gesaneerd.

Uit onderzoek is gebleken dat juist op de particuliere woningmarkt op grote schaal wordt gesjoemeld met de verwijdering van asbest.

Asbest is sinds 1993 verboden, omdat het zeer kankerverwekkend is. De Gezondheidsraad adviseerde begin deze maand de normen voor blootstelling aan asbest drastisch aan te scherpen, omdat het spul gevaarlijker is dan tot nu toe werd gedacht.

Overlijden

Het verplichte certificaat zou een reactie zijn op deze boodschap van de Gezondheidsraad. Jaarlijks overlijden zeker 1400 mensen als gevolg van blootstelling aan asbest.

Volgens Trouw krijgt de overheid geen grip op de verwijdering van asbest uit woningen, omdat de aanwezigheid van de gevaarlijke stof vaak niet wordt gemeld.

Particulieren mogen kleine hoeveelheden asbest zelf verwijderen, maar als een aannemer wordt ingeschakeld moet een sloopvergunning worden aangevraagd. Omdat dit duur en tijdrovend is, wordt het asbest geregeld illegaal gedumpt.