EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een plan ingediend voor een proef met een strenger gedoogbeleid voor softdrugs.

Het plan wordt toegelicht in een brief die burgemeester Rob van Gijzel donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Eindhoven wil kleinere coffeeshops met een pasjessysteem en een vaste klantenkring, een hogere toegangsleeftijd, strengere controle en exploitatievergunningen voor growshops.

En hoewel het kabinet tot dusver niet wil nadenken over gereguleerde wietteelt hoopt Van Gijzel dat een nieuwe regering dat alsnog aan de proef wil toevoegen.

Proeven

Het kabinet heeft 6 miljoen euro beschikbaar voor een aantal proeven die twee jaar duren. De proef in Eindhoven kost in totaal 1,1 miljoen euro. De gemeente betaalt een kwart.

Eindhoven is naar eigen zeggen uitermate geschikt als proeftuin. Het grootste probleem in Eindhoven is volgens Van Gijzel niet zoals in andere grenssteden de overlast van drugstoeristen maar de criminaliteit die heerst in de hennepteelt.

Miljoenenbedrijven

Eindhoven telt vijftien coffeeshops met klanten vanuit de hele regio die 750.000 inwoners telt. De coffeeshops zijn volgens Van Gijzel uitgegroeid tot miljoenenbedrijven. ''Een bredere spreiding in de regio is belangrijk.

Uiteindelijk streven we naar een apothekersmodel, waarbij de kweek via de coffeeshophouder wordt afgestemd op het klantenbestand'', vertelde hij donderdag. Volgens hem heeft een proef alleen zin als er aan de voor- én achterkant van de coffeeshop iets verandert.