HILVERSUM - Over de bouw van het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem ''moet nog eens heel goed worden nagedacht'', vindt initiatiefnemer en lid van de raad van advies Jan Marijnissen.

De SP-politicus reageerde dinsdagavond op Radio 1 op een uitgelekt rapport. Daaruit zou blijken dat de parkeergarage bij het museum 60 miljoen euro gaat kosten; meer dan het Rijk in totaal bijdraagt aan de bouw.

Over de locatie van het museum over de Nederlandse geschiedenis is veel te doen geweest. Uiteindelijk besloot de Tweede Kamer vorig jaar dat het NHM naast het Nederlands Openluchtmuseum moet komen.

Waarschuwing

De directie, die het museum liever aan de Rijn zou bouwen, waarschuwde al eerder dat de kosten voor een nieuwe parkeergarage veel te hoog zouden worden.

In het programma Met het oog op morgen zei Marijnissen 'al een poos' op de hoogte te zijn van de hoge kosten. ''Het is reden te meer om nog eens heel goed na te denken. Of het nieuwe kabinet moet bereid zijn 60 miljoen uit te trekken voor een parkeergarage, maar dat lijkt me sterk'', aldus de oud-voorman van de SP, die het museum liever in Den Haag of Amsterdam gebouwd ziet worden.

De parkeergarage is nodig, omdat het NHM bovenop de huidige parkeerplaats van het Openluchtmuseum wordt gebouwd.

Reactie

Het museum wilde woensdag niet reageren op de uitgelekte informatie uit het rapport. ''Het NHM hoopt, in het belang van snelle voortgang van het bouwproces, het rapport op zo kort mogelijke termijn openbaar te kunnen maken'', luidde de reactie.