DEN BOSCH - De opgejaagde Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. wil af van het verplicht toezicht door de reclassering, die het gerechtshof in Den Bosch hem eerder oplegde.

Zijn advocaat Ivonne Leenhouwers heeft dat dinsdag betoogd in zijn strafzaak over ontucht met minderjarige jongens die de Hoge Raad terugverwees.

Het gerechtshof veroordeelde de Eindhovenaar vorig jaar tot 36 maanden cel, waarvan negen voorwaardelijk met als en bijzondere voorwaarde het verplichte contact met de reclassering. Het toezicht door de reclassering werd nooit effectief omdat de 62-jarige Eindhovenaar cassatie instelde.

Ontucht

In de strafzaak werd dinsdag op aanwijzing van de Hoge Raad opnieuw gekeken naar een van in totaal vier beschuldigingen van ontucht. Sytze van der V. erkent dat de jongen in die zaak een keer bij hem is blijven slapen maar ontkent dat hij ontucht met hem heeft gepleegd.

De raadsvrouw meent dat de verklaringen van betrokkenen onbetrouwbaar zijn, dat er geen bewijs is en dat haar cliënt van dit geval moet worden vrijgesproken.

De raadsvrouw meent bovendien dat haar cliënt compensatie verdient omdat zijn leven na de vrijlating vorig jaar is veranderd in een hel.

Gebiedsverbod

Burgemeester Rob van Gijzel legde hem een gebiedsverbod op en de verbannen pedoseksueel werd tegen wil en dank publiek persoon. Bovendien is verplicht reclasseringscontact praktisch onuitvoerbaar omdat de verdachte noodgedwongen rondzwerft en er geen plan is, betoogde Leenhouwers.

Ze stelde het hof in Den Bosch voor om af te zien van een voorwaardelijke celstraf. Tegen vrijwillig toezicht en een proeftijd heeft de verdediging geen bezwaar.

Woonplaats

Volgens advocaat-generaal Gerard Robben ziet Sytze van der V. het verplichte toezicht simpelweg niet zitten. Dat het reclasseringscontact niet van de grond is gekomen komt volgens hem omdat de verdachte in cassatie ging en niet omdat hij geen vaste woonplaats heeft.

''Sterker: door een verplicht contact met de reclassering zullen andere barrières verdwijnen.''

Robben meent dat er voldoende bewijs is voor alle beschuldigingen en hij eiste de straf die het hof eerder oplegde. Het hof in Den Bosch doet op 29 juni uitspraak.